Datorspel

Vilket gamingtangentbord ska jag köpa?

Det finns en hel drös med olika gamingtangentbord med olika priser, funktioner och framförallt switchar. Idag skiljer sig de olika tangentbord en hel del beroende på vilka switchar som används. En del tangentbord använder de klassiska MX switcharna som är lätta att känna igen medan andra tillverkare kör på sina egna märken. I denna artikel kommer vi att ta upp faktorer som är viktiga att ha i åtanke när du ska köpa gamingtangentbord.

Switchar

Det finns otroligt många olika switchar och de skiljer sig väldigt mycket ifrån varandra. Det är inte bara ljudet som skiljer sig utan även hur tangenterna känns, hur mycket du behöver trycka ner dom och hur snabbt de åker upp igen. Detta är högst personligt och är en fördel om du kan testa switcharna i verkligheten för att bättre förstå hur de olika switcharna fungerar. Är du en sån som jobbar på ett kontor eller hemma sent på kvällen kan ett par tysta switchar vara till en fördel, eftersom en del switchar låter otroligt mycket. Så mycket att det kan störa personen i rummet bredvid.

Cherry MX switchar

Deras switchar är otroligt populära och kommer i flera färger vilket är olika modeller. Cherry bolaget redan 1953 som CHERRY Electrical Products av Walter CHERRY och år 1983 kom Cherry MX som har funnits kvar till än idag. 

Cherry mx red

Red switcharna är ljudlösa och har ett djup på 4.0mm samt 45 gram motstånd. Dessa switchar passar bäst till spel eftersom motståndet på 45 gram är ganska lagom. Dessa switchar är otroligt populära och kanske den mest populära Cherry mx switchen. 

Cherry mx brown

Cherrys bruna switchar är likt de röda ljudlösa och har ett djup på 4.0mm. Det som skiljer dom åt är motståndet på 55 gram som de bruna switcharna har. Detta motståndet gör att dessa switchar är bäst för dig som tänkt skriva mycket. 

Cherry mx blue

Cherry mx blue är de mest högljudda switcharna ur Cherrys serie och har ett tydligt klickljud. Du som har någon som bor nära dig bör inte använda dessa switchar sent på kvällen, eftersom de låter ganska mycket. Inte så att man själv stör sig inte på ljudet men tillräckligt för att störa andra. Dessa switchar har 60 gram motstånd och 4.0mm djup vilket gör att dessa är bra för dig som vill ha tangenter med tydligt motstånd. 

Razer switchar

Razer green

Razers gröna switchar har ett tydligt klickljud och ett djup på 4.0mm vilket passar ypperligt för gaming. Motståndet är på 50 gram vilket är lagom för både att skriva med och gaming. 

Razer orange

Deras oranga switchar är ganska lika dom gröna, men har inte alls lika högljudda ljud. De har samma djup men 5mm mindre djup. 

Razer yellow

De gula switcharna är ljudlösa och linjära med ett djup på endast 3.5 mm och ett motstånd på 45 gram. 

Logitech switchar

Deras switchar har oftast ett lägre djup, oftast runt 3-3.2 grams djup. Deras Romer G switchar har ett motstånd på 0 gram vilket kan vara effektivt för dig som gillar extremt lite motstånd och snabba switchar. Deras GX blue switchar lämpar sig otroligt bra för att skriva med eftersom motståndet är på 60 gram och har endast ett 4.0 mm djup.

Andra switchar

Idag finns det en hel del andra switchar från andra tillverkare. Vi rekommenderar att kolla t.ex. youtube klipp för att få sig en bättre bild utav hur mycket ljud vardera switch släpper ut. Det finns även testkit med olika switchar som går att beställa hem för att vara mer säker på vilka man ska välja. 

Vilken tillverkare gör de bästa gamingtangentborden?

De flesta tillverkare gör grymt bra gamingtangentbord idag men de finns en del tillverkare som sticker ut lite extra. Vi gillar personligen Ducky och logitech på grund utav känslan i tangenterna och deras enkla utseenden. Men det finns ingen tillverkare som tar priset, utan endast specifika modeller. Det beror mycket på hur du gillar switcharna och därmed varier frågan ”vilket tangentbord är det bästa “.