Datorspel

Windows 11 – allt om nya operativsystemet

Ända sedan Windows 11 blev officiellt i början av sommaren har vi undrat när operativsystemet de facto släpps. Nu har Microsoft kommit med svaret: Från och med den 5 oktober börjar utrullningen till de datorer som anses klara kraven för Windows 11.Även nytillverkade datorer börjar levereras med Windows 11 samma datum.

Som vanligt är det omöjligt att säga exakt när just du får möjlighet att uppgradera Windows 11 och det ser inte ut som att stödet för att köra Androidappar i Windows 11 kommer att finnas ombord vid start. Det ska i stället testas bland Insider-användare först under de kommande månaderna.

Ändringar

Windows 11 betyder inte bara ett nytt operativsystem, det kommer också att ändra utseendet på vissa Windows -program. Windows 11 kommer att lanseras under hösten, men Microsoft har redan visat en uppdatering för Windows 11. Några av de program som har fått stora uppdateringar är stora Windows -applikationer, nämligen post och kalender, ritning och till och med klocka. 

Den mest oväntade och intressanta uppdateringen i Windows 11 -programmet är klockan. Förutom den vanliga timern, väckarklockan, stoppuret och världsklockan, har Microsoft också lagt till en funktion som heter Focus Sessions. Microsoft har drastiskt omformat denna klocka i Windows 11, som inkluderar Spotify integrerade fokusmöten. Microsoft tror att fokusmöten är stora nyheter och anledningarna är lätta att förstå.

Paint får ett stort lyft

Microsoft Paint har funnits kvar chockerande länge utan några vidare förbättringar. Under 2017 planerade Microsoft att ta bort programmet från Windows och göra det tillgängligt för dem som behöver att ladda ner det. År 2019 uppgav Microsoft att Paint fortfarande kommer att vara en del av Windows 10. Windows 11 kommer att få ett  uppdaterat.

Microsoft produktchef Panos Panay bestämde sig för att visa Paint’s nya utseende för Windows 11, vilket bekräftade att Paint inte kommer att komma som en nedladdnings version. I en video avslöjade Panay en stor förändring som mer liknar en uppdatering av användargränssnitt än en funktion

Kalkylatorn

Kalkylatorn är faktiskt ett kraftfullt verktyg. Av okänd anledning är den väl dold i Windows 10. De flesta människor kan bara använda det för numeriska beräkningar, men det kan lita på grafik (utökat applikationsfönster, alla funktioner är tillgängliga). Det kan konvertera mätvärden och valutor, samt en vetenskaplig och programmeringsräknare, för att nämna några.

Utseende

Precis som rykten sprids i förväg har Microsoft nu lanserat sitt nya operativsystem, Windows 11. Den drastiskt omdesignade gränssnittsgrafiken och funktionaliteten-är en av de stora nyheterna. Men det finns också flera mindre nyheter, som tillsammans kommer att göra användningen av Windows roligare i framtiden.
 
En insider eller annat har avslöjat det förväntade nya utseendet i Windows 11 för en vecka sedan. Här finner vi att det bland annat finns ett centrerat aktivitetsfält och en förenklad startmeny, som inte känns lika grov som tidigare. Widgetarna till vänster är din personliga information och arbetsflöde. En annan nyhet är widgetboxen som har skrivits om-en stor vikyta där det ”personliga” informationsflödet sker. Bland widgetarna hittade vi till exempel väder, foton, att-göra-listor och andra funktioner som kan vara värda att komma igång snabbt.